De afgelopen dagen, met vandaag als hoogtepunt, stond La Palma in het teken van de Transvulcania, een van de zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld. Een ‘Ultramarathon’ van 75 km met een totaal te overbruggen hoogteverschil van meer dan 8.000 mtr. De wedstrijd start bij de vuurtoren en de zoutvelden in het zuiden van La Palma op zeeniveau en gaat via de vulkaanroute naar de Roque de Los Muchachos (2.400 m, hoogste punt van La Palma), dan terug naar zeeniveau in Tazacorte om te eindigen in Los Llanos op zo’n 300 mtr hoogte. Ook is er een gewone marathon (42 km), een halve maraton en de ‘verticale kilometer’.  Er zijn meer dan 3.000 deelnemers uit 60 verschillende landen. Rondom de wedstrijden zijn er allerlei evenementen, muziek, etc. Kortom, een happening.

vrijdagavond al even een terrasje gepakt

 

Deze week zijn de zonnecollectoren voor het warme water in ons huis aangesloten. Einde van de oude boiler van 15 (!) liter die we tot nu toe hadden, waardoor we een ‘doucheschema’ moesten aanhouden. Heerlijk (en vooral veel) warm water, ons door de zon gegeven. En, belangrijk voor ons Nederlanders, het warme water is nu gratis, zolang de zon voldoende schijnt natuurlijk. En de investering, die vergeten we dan maar even, ligt tenslotte ook alweer achter ons.

onze warmwatervoorziening

het boilertje waarmee we het tot nu toe moesten doen

Verder zijn de laatste bananen verwerkt, zijn we allebei voor het eerst hier naar de kapper geweest (een Duitse, zwak van ons maar toch wel gemakkelijk) en is de oude vaatwasser die weliswaar in onze keuken aanwezig was maar niet aangesloten was, aangesloten. Die bleek vervolgens niet te verwarmen (waar we al ernstig rekening mee gehouden hadden), dus op naar Fraper (de plaatselijke bouwmarkt die behalve bouwmarktartikelen alles wat je maar kunt bedenken verkoopt) om een nieuwe vaatwasser te bestellen. Die hopen we over een week of zo te krijgen en kunnen we dan later dit jaar in de nieuwe keuken inbouwen.

Terwijl ik dit schrijf, is de tuinman aangekomen met de bomen die het zicht naar de buren weer moeten gaan verminderen. Hmmm, die hebben nog wel wat tijd nodig, maar het zijn snelle groeiers volgens Ito, Acacia Longifolia. Ook heeft hij nieuwe klimmers meegenomen (bignonia venusta), die mooi bloeien en die we beter in toom zullen kunnen houden, om het afdakje bij het bad te verbergen. Meteen met hem de hele tuin doorgelopen en besproken wat er nog te doen is en of hij er dan ook de tijd voor heeft en niet steeds gaat afbellen. Hij zegt dat hij tijd kan vrijmaken en niet zal afbellen,……. Enfin, het is een hele aardige vent met kennis van zaken, dus we houden de moed erin.

dinsdag worden ze geplant voor de gele muur

En het zwembad (laten we het maar gewoon zo noemen 😉) is klaar, gevuld met water, temperatuur nu 19°. Maar dat zal snel opwarmen. Wel nog even nadenken wat we met de grijze rand gaan doen, om die wat op te fleuren. Andere kleur verven kan natuurlijk, maar misschien is er iets leukers mee te doen. Ideeën zijn welkom.

paar graadjes erbij nog, wat mij betreft, voordat het ‘zwembaar’ is

Als afsluiting nog foto van de wolken die vanochtend vanuit de oostkant van La Palma over de cumbre (de ruggengraat van La Palma) kwamen ‘vallen’ en vervolgens oplosten. De lopers, die om 6 uur startten, zullen daar niet blij mee zijn geweest, want zij lopen over de cumbre. En een mooie zonsondergang van afgelopen week.

La Palma Cumbre Finca Paraiso

wolken die over de rand van de cumbre duiken, deel van ons huis (rechts) en appartementen (links)

la palma zonsondergang finca parariso

een mooie weer