De afgelopen week hadden we familiebezoek en met hen zijn we weer een keer omhoog gereden naar de Roque de los Muchachos, want de prachtige Tajinaste (Echium wildpretii trichosiphon,Tajinaste rosado) staat in bloei! Deze bijzondere, endemische plant op La Palma komt alleen voor op de noordwestelijke helling van de Caldera de Taburiente, boven de 2000 meter, te zien vanaf de LP-4, kort voordat de top van de Roque bereikt wordt.  De in mei/juni roze bloeiende plant is tweejarig. Het eerste jaar ontstaat de basis (die eigenlijk vrij onbeduidend is) met zilverkleurige bladeren. Het tweede jaar ontwikkelt de plant een enorme kegel tot wel 2.5 meter hoog vol kelkvormige bloemetjes. De tajinaste is met uitsterven bedreigd en zonder het intensieve beschermingsprogramma van de laatste jaren zou deze fraaie plant het waarschijnlijk niet gered hebben.

prachtige plant, de tajinaste

 

alsof je in een ‘lord of the rings’ decor rondloopt

En ja, hè hè, het echte werk is vorige week begonnen. Er wordt hard gewerkt, om 7 uur ’s ochtends staan de heren al op de stoep. Het oude sanitair en de keukens zijn verwijderd, de vloeren geëgaliseerd, sleuven voor aansluiting keukenapparatuur gemaakt en er is begonnen met het leggen van de nieuwe tegels. Het wordt nu (hopen we tenminste) langzaamaan mooier. Ook zijn de inbouwreservoirs voor de hangtoiletten geplaatst. Gisteren, toen de bouwers vertrokken voor het weekend, informeerden ze ons nog even dat we vooral niet uit nieuwsgierigheid het doortrek-mechanisme moeten proberen, want er staat al druk op en aangezien de toiletten er nog niet aan hangen, zouden we dan een kleine overstroming veroorzaken.

badkamer weg

keuken eveneens

het is inmiddels een echt ‘chantier’ (bouwplaats), zoals de fransen zeggen, voor ons huis

de eerste schade is er ook al, tegels die voor de sierrand in onze eigen badkamer bestemd waren

vloer geëgaliseerd en voorbereid

Finca Paraiso La Palma tajinaste

inbouwreservoir voor hangtoilet geplaatst

en begonnen met tegelen

We wensten de bouwers gisteren veel plezier met de wedstrijd Spanje-Portugal, maar ze hadden er niet veel fiducie in. El equipo de España es un poco loco – het Spaanse team is een beetje gek. Trainer vertrokken, wat moet dat nou worden??? We hebben ze gerustgesteld dat het altijd nog erger kan, kijk maar naar Nederland, dat er helemaal niet bij is. Uitslag 3-3 en een pracht van een wedstrijd, we zullen maandag wel horen of onze bouwers het ook zo hebben beleefd 😉.

Het kleine terras bij een van de appartementen was aan 2 kanten dichtgemaakt, juist aan die kanten waar een prachtig uitzicht is. Daarom hebben we dat weer open gemaakt en gaan we straks de voorkant, die op ons huis uitkijkt, dicht maken, zodat er een privéterras met berg- en zeezicht ontstaat voor het appartement. Dan kunnen wij zelf dus helaas niet meer van het plekje genieten, maar gelukkig zijn er meer fijne plaatsen op het terrein.

terrasje een paar weken geleden, zonder uitzicht

terrasje nu, met uitzicht

En omdat we toch weer eens op de Roque de los Muchachos waren, nog maar wat foto’s en een klein filmpje gemaakt. Deze keer was er veel bewolking, waardoor er geen zicht was op het eiland en de oceaan. Maar het uitzicht was desalniettemin prachtig, oordeel zelf. Op de terugweg met z’n allen geluncht op het terras van het schitterend en landelijk gelegen (op 900 mtr) Restaurante Azul in El Castillo/Garafía, in het noorden van La Palma. Het laatste stuk weg is wel een beetje smal en bochtig, waardoor je maar moet hopen niet al te veel tegenliggers te krijgen, maar het eten is er heerlijk en het uitzicht mooi. En dat doet het voor sommigen (mij, zus en moeder dus) wat peentjes zwetend ritje erheen vergeten.  Alleen geopend op zaterdag en zondag, op reservering.

roque de los muchachos Finca Paraiso la palma

op het dak van de wereld