Afgelopen zondag zijn we via Santa Cruz over een weg met ontelbare bochten naar de Roque de los Muchachos gereden, het hoogste punt van La Palma (2450 mtr). Op weg naar de tunnel om naar de oostkant van het eiland te rijden, was boven El Paso de wolkenwaterval (cascada de las nubes) geweldig goed te zien. Een prachtig schouwspel (vinden wij althans), het fascineert ons altijd enorm. Dit fenomeen ontstaat doordat aan de oostkant van La Palma de wolken zich samenpakken tegen de bergen. Op het laagste punt van de Cumbre Nueva, boven El Paso, worden de wolken over de bergkam heen gestuwd. Ze rollen dan als het ware naar beneden en lossen vervolgens op. Ik heb geprobeerd om dit bijzondere natuurverschijnsel te filmen. Het waaide nogal hard daar boven, zoals te horen is.

 

Woensdag is Ito met z’n mannen geweest, ze hebben goed huisgehouden in de tuin. Wijzelf hadden ook al heel veel onkruid, dode cactussen en andere ongeregeldheden verwijderd. Het gedeelte van de tuin dat we mooi willen maken (we hebben bijna 6.000 mtr grond, te veel om te cultiveren, dus een deel blijft ‘natuurlijk’, dwz verwilderd), is nu zo goed als schoon, de tuin is een stuk leger opeens. De tuinmannen hebben verder de bomen bij de scheidingsmuur geplant, de vormen van het nieuwe terras en halfronde muurtje eromheen uitgezet en zijn begonnen met het snoeien van bomen en struiken. Wat heel erg nodig was. We hebben 2 mispels, 2 granaatappels, 2 citroenbomen, 1 sinaasappelboom, een vijgenboom, nog een vruchtje waarvan ik de naam vergeten ben en diverse druivenstruiken, maar afgezien van de citroenbomen en het vergeten vruchtje, geven ze geen van allen fruit. Verwaarloosd, maar de hoop is nog niet verloren. In juni gaat Ito 3 weken op vakantie. Hij heeft beloofd om voor zijn vakantie nog een keer een dag te komen voor de rest van het snoeien, het uitzetten van het 2e terras bij de appartementen en het aanleggen van een extra paadje. Daarnaast kijkt hij dan  naar het bewateringssysteem, hoe het zit en wat er nog wel en niet meer werkt, en misschien kan hij beginnen met de muurtjes (aanleg van de nieuwe en een paar oude repareren).

Finca Paraiso La Palma

Bomen geplant, palm op de voorgrond verplaatst en bodem geëgaliseerd

snoeien, snoeien en nog eens snoeien

De vorm van het nieuwe terras begint zichtbaar te worden

Ito bracht zijn hond Diego mee, een lief beest, maar dat leverde nogal wat stress op voor onze Max. Die houdt niet zo van indringers op z’n terrein en hij was in alle staten. We hebben even geprobeerd of het lukte, die 2 samen, maar ze vlogen elkaar direct naar de keel. Twee reuen, geen succes. Dus Max maar binnen gehouden. Vervolgens stonden ze elkaar door de glazen deur heen af te snauwen en tegen het glas omhoog te springen. Uiteindelijk is Max in z’n mand gaan liggen en gaan slapen en heeft de gedachte aan de vijand verdrongen.

Diego was volkomen op z’n gemak, in tegenstelling tot Max, die een paar uur heeft lopen ijsberen en janken voordat hij tot rust kwam

Bij de koop van het huis zat ook een kat inbegrepen. Eveneens geen vriendin van Max, maar die gaat gewoon een boom in of op het dak liggen zodra ze Max in het oog krijgt. Hij legt het met z’n stramme oude poten sowieso altijd af als het op snelheid aan komt. Het is een aanloopkat, die ’s ochtends en ’s avonds haar eten komt halen. Verder zien we haar niet veel. En als we daar niet snel genoeg mee zijn, gaat ze erbarmelijk zitten miauwen, af en toe al om 7 uur ’s ochtends. Karel wordt er soms helemaal gek van.

Verder zijn we momenteel vooral in afwachting van het begin van de verbouwing van de appartementen en onze eigen badkamer. De nieuwe elektriciteitsmeter is geplaatst en de stoppenkast in huis eveneens, die voor de appartementen zijn voorbereid. De sleuven voor de leidingen van de airco’s zijn gemaakt, leidingen erin en weer dichtgemaakt. De airco’s kunnen geplaatst worden zodra de aannemer klaar is met het grove werk en wij de muren gesausd hebben. Als het goed is (??) worden komende week de nieuwe ramen in de appartementen geplaatst door de ‘carpintería de aluminio’ en dan kan in de week van 28 mei de aannemer starten. Toch zo’n 3 weken later dan gepland, maar ok.

Nog wat plaatjes vanaf de Roque de Los Muchachos, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt op de Caldera de Taburiente, de grootste erosiekrater ter wereld met een doorsnede van 10 km. Op de Roque is een aantal telescopen geplaatst, want dit is de beste plaats in Europa om de sterren te bestuderen. Er is geen luchtvervuiling op La Palma, er is weinig kunstmatig licht en de nachten zijn heel vaak onbewolkt. Verschillende landen hebben telescopen op La Palma staan, waaronder Nederland met de Isaac Newton Group.

Finca Paraiso La Palma Los Andenes

uitzicht op de Caldera vanaf de mirador Los Andenes

Eveneens vanaf Los Andenes

Finca Paraiso La Palma

De telescopen op La Palma

De wolkenwaterval van bovenaf gezien

En overal wandelpaden

Hoogtevrees, dus niet te dicht bij de rand

Waar Karel geen last van heeft.

Los Llanos en het Aridane dal in de diepte

La Palma Finca Paraiso Teide

De Teide op Tenerife, de hoogste berg van Spanje (3700 mtr), gezien vanaf de Roque de los Muchachos