Zondag met de auto een stuk naar boven gereden over de Camino Cabeza de Vaca om vandaar uit te gaan wandelen. Want in de hoger gelegen gebieden van La Palma zie je de lente op z’n best. Wat een bloemenpracht, overweldigend gewoon.

finca paraiso la palma

En een prachtig uitzicht ontbreekt niet natuurlijk

Finca Paraiso La Palma

De bedoeling was eigenlijk om de Llano del Jable in bloei te zien. Dat is een pikzwarte lavavlakte die in het voorjaar helemaal rood kleurt vanwege duizenden piepkleine rode bloemetjes. In de week na Pasen waren we er, toen was het te vroeg, nog geen bloemetje te zien en afgelopen weekend waren we te laat, uitgebloeid. Volgend jaar herkansing.

een geleende foto van de Llano del Jable in bloei, bij het vallen van de avond

Afgelopen week heel veel lawaai en stof om ons heen gehad. Er moesten sleuven gemaakt worden in de muur van onze slaapkamer en de gang ivm de nieuwe stoppenkast. Woensdagochtend, toen ik was sporten, zijn ze begonnen. Helaas hadden de heren (inclusief Karel) er niet aan gedacht om de gang naar de woonkamer en keuken met plastic dicht te maken. Gevolg, ik kwam thuis en trof werkelijk het hele huis vol stof aan. Niet blij dus. Oh, niet aan gedacht (mannen!). Toen zijn ze plastic gaan halen bij de ferretería om de boel alsnog dicht te maken. Eerlijk gezegd maakte het niet heel veel uit, het stof gaat gewoon overal doorheen. Maar goed, we hebben het doorstaan. Het vuile werk is gedaan, het huis is (voorlopig) weer ontstoft, schilderen van de muren doen we later dit jaar (eerst andere prioriteiten) en dinsdag komt de electricien om alle bedrading verder in orde te maken, ook in de appartementen.

je zou het ook moderne kunst kunnen noemen

Natuurlijk zorgen we goed voor de werkers. Koffie, koekjes, een biertje aan het einde van de dag. Als dank kregen we van een van de metselaars een heleboel bananen (hij zit ook in de bananen). Dus Karel heeft meteen een bananencake met walnoten gemaakt. Nou die viel enorm in de smaak, ik heb het recept voor hem in het Spaans vertaald (met hulp van Google) en vervolgens kregen wij van hem een aantal tapasrecepten met banaan. De rest van de week stond dus in het teken van de ‘plátano’, ovenschotel met banaan, banaan met kaas en oregano uit de oven, gefrituurde banaan (recept van de Colombiaanse moeder van de metselaar). Nóg een bananencake gemaakt, en ze zijn nog niet op ……

bananen in verschillende stadia van rijpheid

Verder zijn de tuinmannen weer eens gekomen, na natuurlijk eerst een paar keer afgebeld te hebben. Op de dag van de arbeid, 1 mei, wat hier een feestdag is, werd er toch volop gewerkt bij ons. Want niet alleen de tuinmannen waren er, ook de ‘sleuvenmannen’ en de ‘zonnepanelenmannen’ waren present. Beetje jammer voor ons, want we dachten eens lekker te kunnen uitslapen (de heren staan 6 dagen per week om half acht op de stoep en werken tot ’s avonds half zeven) en een rustige dag te hebben. In ieder geval is de woekeraar bij het zwembad en het washok helemaal weg (ook heel kaal opeens) en hebben we nu vanuit onze woonkamer een prachtig zeezicht.

Dan als afsluiter nog een plant uit de tuin, de tillandsia. Van de lucht kun je niet leven, maar de tillandsia wel. Je hangt hem ergens op en hij groeit gewoon door.  En als er nieuwe scheuten aan komen, dan haal je ze los en die hang je ook weer ergens op. Hij hangt op diverse plaatsen in de tuin, maar alleen eentje heeft er bloemen. Slechts 3 bloemen, jammer dat het er niet meer zijn, want ze zijn heel mooi.

de airplant