Nadat vorige week België La Palma uit de ban deed en de status groen toekende (overigens als enige zone in Europa), zijn inmiddels Duitsland, Engeland en dan tenslotte ook Nederland gevolgd. Deze laatste 3 landen hebben de gehele Canarische Archipel weer als ‘veilig’ verklaard. Dus, hoe dubbel het misschien ook is, goed nieuws. Toen Duitsland de ‘Reisewarnung’ voor de Canarische Eilanden ophief, kregen we binnen 2 dagen 2 nieuwe boekingen. Eentje van gasten die al geboekt hadden en die 3 weken geleden gecanceld hebben omdat ze het niet goed zagen komen met de verplichte quarantaine bij terugkomst in Duitsland. Toen het verlossende besluit daar was, hebben ze onmiddellijk opnieuw geboekt. Het bijkomende probleem met Nederland is echter dat Transavia niet meer vliegt op La Palma en er dus minder mogelijkheden zijn om naar La Palma te komen. Wel is TUI in het gat gesprongen dat Transavia heeft achtergelaten.

De laatste stand van zaken wat betreft directe vluchtmogelijkheden is als volgt:

Vanaf Amsterdam            – TUI, boekbaar voor vluchten vanaf eind december tot eind oktober

Vanaf Brussel                    – TUI, boekbaar voor vluchten vanaf 15 november tot eind maart

Vanaf Düsseldorf             – Eurowings, boekbaar voor vluchten vanaf begin november tot eind april

Met Iberia met overstap is mogelijk vanaf Brussel. Vliegen vanaf Amsterdam met Iberia is geen optie vanwege de absurde prijzen.

Onze eigen vluchten in december naar Nederland hebben we intussen omgeboekt via Gran Canaria. We vliegen dan met de lokale maatschappijen Binter en Canaryfly naar Gran Canaria en vandaar met Transavia naar Eindhoven. En nu Nederland de Canarische Eilanden tot veilige zone heeft verklaard, hoeven we ook niet meer in quarantaine bij aankomst in Nederland lijkt me. Dus de kans dat we inderdaad kunnen gaan is aanzienlijk groter geworden. Want 10 dagen naar Nederland en daar dan 10 dagen in quarantaine gaan zitten had niet zoveel zin. Eens kijken hoe het verder gaat.

En afgelopen donderdag werd ik spontaan gebeld door de Belgische Radio 1. Einde van de middag kreeg ik een telefoontje uit België op mijn mobiele telefoon. Nu zijn er vandaag Belgische gasten aangekomen, wier vluchten al 2x gecanceld cq gewijzigd waren, dus toen ik het Belgische nummer zag, dacht ik ‘o jee, onze Belgische reservering gaat niet door’. Maar nee, het was Radio 1 uit België, van het programma `De Wereld Vandaag’. Of ik naar aanleiding van het feit dat La Palma nog maar de enige groene en dus veilige zone in Europa is een paar vragen wilde beantwoorden in de live uitzending. Dat heb ik gedaan.

Klik op de afbeelding om het gesprek te horen.

En wat nou echt leuk was (vond ik althans 😉), diezelfde avond kregen we een messenger berichtje van een bekende uit België met wie we vroeger regelmatig en leuk contact hadden. Maar door ons vertrek naar Frankrijk in 2003 zijn we elkaar uit het oog verloren. Zij had het programma gehoord en bedacht ‘hé, die ken ik’.

Nu er in het geheel geen grotere evenementen meer worden georganiseerd hier op La Palma (zoals overal), moeten we af en toe zelf maar iets in kleine kring organiseren, hebben we met een clubje mensen besloten. En dat doen we dan ook. We hebben ons op het wijnproeven gestort. Eind augustus hadden we een wittte wijnproeverij bij een vriendin en vorige week zondagmiddag een rode wijnproeverij bij ons. Uiteraard buiten en aan een  grote tafel. We besloten ons tot de Spaanse wijnen te beperken en ieder stel nam een wijn mee uit een andere Spaanse streek. We hadden wijn uit Murcia, La Mancha, Catalunya, Castilie y Leon, Extremadura, Navarra en Rioja. En er werden nog 2 bonuswijnen meegebracht, een Tagalguén uit La Palma en een Coronas uit Catalonë (deze laatste vanwege de naam uiteraard!). In totaal 9 wijnen, dus we hadden wat te doen!

Ook maar een beetje water klaar gezet.
De ‘bonus-wijnen’
Toen waren we nog heel serieus.

En iedereen had ook wat hapjes meegenomen voor de broodnodige bodem. Van internet hadden we een beoordelingsformulier geplukt, de wijnen kregen punten voor kleur, aroma/bouquet, smaak, afdronk en de overall impression. En daar rolde dan een totaal uit.

Het `wine evaluation chart’ dat iedereen invulde. Hevige discussies natuurlijk over de onderlinge scores.

Op 1 belandde de Extremadura, op de voet gevolgd met maar een half punt verschil de Tagalguén van La Palma en op 3 de Navarra.

Ook aan de andere kant van de tafel werd druk geschreven.
Al uren donker en intussen is er ook witte wijn op tafel gekomen.

Het bleef nog tot laat in de avond onrustig in de Camino El Paraíso 🎊🥳🍷!

En dit is Zamza, de hele lieve, beetje onderdanige Podenko van Palmero’s die een stukje verderop een weekendhuisje hebben. Door de week laten ze de hond alleen achter bij het huis. De twee kleine keffertjes, die ze ook hebben, mogen wel mee naar hun huis in Los Llanos. Zo zielig! Dan zoekt Zamza ander gezelschap en aandacht. In het begin was ze heel schuw, maar intussen durft ze af en toe ons terrein op te komen. En als we haar niet opmerken, dan springt ze gewoon op de terrastafel voor het raam, coucou hier ben ik.