Allereerst voor alle lezers een prachtig en liefdevol 2019 toegewenst.

Wijzelf hebben de feestdagen met familie en vrienden in Nederland doorgebracht. In de nieuwjaarsnacht zaten we in het eerste vliegtuig dat in het nieuwe jaar vanaf Schiphol vertrok: de Transavia-vlucht naar La Palma. Vertrek om 6 uur ’s ochtends, dus na ons (bescheiden) glas champagne hebben we om een uur of twee afscheid genomen van de familie, zijn we in de auto gestapt en richting Schiphol gereden. Fijne planning was dat 😊. Maar onderweg konden we nog genieten van het laatste vuurwerk. En van een paar vreugdevuren.

Terug op La Palma om half 10 ’s ochtends werden we begroet door een strakblauwe lucht en een zeer aangename temperatuur. Heerlijk na een weliswaar niet al te koude maar wel erg grijze tijd in Nederland. Nauwelijks een zonnestraal gezien in 10 dagen. Hier is het eigenlijk al sinds eind november prachtig zonnig weer. Elke dag weer drinken we koffie en lunchen we buiten. Dat voelt nog steeds bijzonder, zouden we het ooit als ‘gewoon’ gaan ervaren? De avonden en nachten zijn wel fris, het is tenslotte ook op La Palma winter. Maar daarvoor hebben we onze nieuwe houtkachel, die we dit weekend voor het eerst uitgeprobeerd hebben. Hij doet het, en naar tevredenheid.

Ons kacheltje.

Oudjaar wordt hier op La Palma uitbundig gevierd. We hebben dit zelf nog niet meegemaakt, maar begrepen uit de berichten van ‘chroniqueur Siepko’ (www.lapalma-info.nl, leuk om te volgen), dat we wel iets gemist hebben. Kennelijk was op 14.00 uur ’s middags de Plaza de España in Los Llanos al afgeladen met een dansend publiek om het Australische oud en nieuw te vieren. Ja, elke reden om te feesten wordt hier aangegrepen. Oudjaarsavond zelf wordt doorgebracht met een avondvullend diner met familie of in een goed restaurant, waarna het feest op de Plaza de España (en in veel andere gemeentes eveneens) doorgaat tot het ochtendgloren. En van jong tot oud is men gekleed in galakleding. Dus ons advies aan iedereen die hier ooit de jaarwisseling zal doorbrengen: feestjurk, hoge hakken, smoking en vlinderdas in de koffer! Er is vast nog wel een plekje te vinden onder de wandelschoenen of naast de teenslippers.

Aankondiging van het feest in Fuencaliente, het zuiden van La Palma
Santa Cruz is er klaar voor.

Ook driekoningen is hier een officiële feestdag en erg belangrijk, want dat is namelijk de dag waarop de kinderen hun cadeaus krijgen. Er wordt dus door hen reikhalzend uitgekeken naar de komst van Melchior, Caspar en Balthazar. Omdat het dit jaar op een zondag viel en er dus een vrije dag door de neus geboord zou worden, is besloten om dan maar maandag 7 januari tot feestdag te verklaren.

Los Reyes Magos

En een vleugje voorjaar hebben we alweer bespeurd; een van weinige amandelbomen op ons terrein die de droogte van de laatste jaren overleefd hebben, bloeit. Het is een miezerig boompje maar de bloesem is mooi.

ons vleugje lente